Ga naar content
Campenaer Koffie
01.10.2020

Koffiebonen

Arabica en Robusta koffiebonen, wat is het verschil? 

Arabica 

Arabica is veruit de populairste soort koffie en neemt 70% van de wereldafzet voor haar rekening. Arabica is tevens de oudste koffieplant en is de oorspronkelijke koffiesoort uit Abessinië, die door de Arabieren de wereld rond verspreid werd. De eerste koffiestruik ooit was een arabicaplant die spontaan begon te groeien in Ethiopië. Daarom spreekt men nu ook nog dikwijls over een wild grown coffee uit Ethiopië. En neem wild grown gerust letterlijk: geen netjes aangeplante struiken dus. De arabica is de oudste soort koffieboom die we kennen en groeit op grote hoogte, op bergplateaus of op vulkaanhellingen tot een hoogte van 1000 tot 2000 meter. De dagen zijn er mild en de nachten koel, met een gemiddelde jaartemperatuur van 15-25 graden celsius. Arabicakoffie is niet gemakkelijk om te telen en de plantage vraagt veel finesse en opvolging. Een arabicaplant wordt door de teler dikwijls voorzien van een schaduw door middel van andere gewassen of bomen zoals bananenbomen of cacaobomen. Die helpen de temperatuur rond de plant zo stabiel mogelijk te houden, zowel overdag als in de nacht. Ongeveer 4 kilo koffiebessen zijn goed voor 1 kilo groene bonen en moeten voldoende tijd gekregen hebben om te rijpen en een zo vol mogelijke smaak te ontwikkelen. Hoe hoger de plantage ligt, hoe lager de temperatuur en hoe meer tijd de koffiebessen kregen om te rijpen. Een bes die op 1700 meter werd gerijpt heeft een totaal andere smaak dan een bes die rijpte op een hoogte van 1000 meter. Arabicakoffie wordt vooral gekweekt in de tropen, rond de evenaar tussen de Kreefts- en de Steenbokskeerkring - hoofzakelijk in Midden- en Zuid-Amerika, in Oost-Afrika en in Zuidoost-Azië - en is heel uiteenlopend van smaak. Door haar vele smaaknuances is arabica voor de koffiebrander de uitgelezen soort om mee aan de slag te gaan. Binnen de arabicakoffie zijn er heel veel verschillende varieteiten, die ook nog eens onderling worden gekruist. Daardoor zijn er honderden soorten, die tot op de dag van vandaag nog steeds worden uitgebreid. Andere varieteiten sterven dan weer uit. 

Arabicakoffie zal volgens ons nooit gaan vervelen. 

Robusta 

Robusta is, zoals de naam doet vermoeden, een stevige boon die instaat voor 30% van de wereldwijde productie van koffie. Robusta komt het meeste voor in West-Afrika, Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië. Robusta bevat dubbel zoveel cafeïne als haar collega arabica en is ook veel resistenter tegen allerlei ziekten. De koffieplant kan tropische stormen en extreme hitte doorstaan, maar groeit het beste bij een temperatuur tussen 24 en 30 graden celsius. 2,5 kilo koffiebessen leveren bij de robustaplant 1 kilo groene bonen op. Robusta heeft een sterke, harde en nogal bittere smaak met houtachtige tonen die door velen als eenzijdig worden ervaren. Robusta wordt daarom vooral gebruikt in melanges om ze op een gemakkelijke manier de nodige power te geven. Ook voor klassieke Italiaanse koffies wordt vaak robusta gebruikt.